Exercise

Direction (Q. 1 - 5) : Following bar-graph shows the income of two companies 'A' and 'B' in the period of 1996 to 2000.

What is the difference (in Rs) between the average income of Company A and that of Company B ?

A_{avg} = 40+50+20+25+80/5 = 43 crore

B_{avg} = 35+40+40+60+50/5 = 45 crore

Diff = 45 - 43 = 2 crore

The income of Company B in the year 1996 is what percentage of its income in 1997 ?

Required percentage

= 35 x 100/40 = 87.5%

What is the percentage rise in the income of Company A from the year 1999 to 2000 ?

I_{99} = 25, I_{2000} = 80

∴ % rise = 80-25/25 x 100 = 220%

The income of Company B in the year 1996 is how much % more than that of Company A in the year 1998 ?

I_{A} = 20 crore, I_{B} = 35 crore

% diff = 35-20/20 x 100 = 75%

If Company B had a loss of 20% in the year 2000, what was its expenditure (in Rs) in that year ?

Let exp = x; income = 50 crore

loss = 20%

∴ x - Xx20/100 = 50

∴ 4x/5 = 50

∴ x = 250/4 = 62.5 crore

Direction (Q. 6 - 10) : Following line-graph shows the percentage profit of two companies A and B in the period of 2000-2005.

If the expenditure of Company B in year 2001 Rs was 66 lakhs then what was its income (in Rs) in the same year ?

Income = 66 x 160/100 = 105.6 lakh

If the income of company A in year 2003 was Rs 119 lakhs then what was its expenditure (in Rs) in that year ?

Income = 119 lakh; profit = 40%

∴ Exp. = 119 x 100/140 = 85 lakh

In which year was the difference of the net profits of these two companies the minimum ?

Data madequate (We need exact value of income or exp. of these companies.)

If the income of Company A in year 2002 and the income of Company ' B ' in year 2003 was equal, which is Rs 84 lakhs then what is the sum (in Rs) of the expenditure of Company A in 2002 and that of Company B in 2003 ?

Income_{A} = Income_{B} = 84 lakh

∴ Exp_{A} = 84 x 100/150 = 56 lakh

Exp_{B} = 84 x 100/125 = 67.2 lakh

∴ Total = 56 + 67.2 = 123.2 lakh

If the expenditure of Company A in year 2002 is Rs 40 lakhs then what is the income of Company B in the same year (in Rs) ?

No Explanation