A car Covers the first 45 km of its journey in 50 minutes and the remaining 75 km in 80 minutes. What is the average speed of the car ?
= Total distance covered/Total time taken = 75+45/80+50 km/min
= 120/130 km/m = 12/13 x 60 km/h = 720/13 = 55 5/13 km/h
The profit earned after selling an article for Rs 350 is the same as half of the loss incurred after selling the article for Rs 260. What is the cost price of the article ?
Let the prrofit earned be Rs. x.
350 - x = 260 + 2x
= 3x = 90 = x = 30
Cost price = 350 - 30 = Rs. 320
The ages of Rohan and Amit are in the ratio 10: 13. After 15 years the ratio of their ages will be 13 : 16. What is the difference between their ages ?
10x + 15/13x + 15 = 13/16 = (169 - 160)x
= 240 - 195 = 45 = 9x = 45
= x = 5 - Difference of their ages
= 3x = 3 x 5 = 15 yrs.
A sum was divided among Suresh, Raman and Pankaj in a way such that Raman gets 40% of the amount Suresh gets. If Suresh gets 30% of the total arribunt, in what ratio was the sum divided among Suresh, Raman and Pankaj ?
Let the total amount be Rs. x.
Sures's share = 30/100 x = 3/10 x
Raman's share = 3/10 x x40/100 = 12x/100
Pankaj's share = x - (30+12/100) x = 58x/100
Required ratio = 3x/10 12x/100 58x/100 = 30:12:58
When the demand of a commodity decreases by 10% the shopkeeper increases its price by 15%. Find the effect on his sales revenue in per cent.
Inital sale = 100 kg
After decrease 90% of 100 kg = 90 kg
Initial price = Rs x/kg
After increase = 115/100 x = Rs. 23/20 x/kg
Initial revenue = Rs 100x
After decrease in demand, revenue
= 90 x 23/20 x = Rs . 207/2 x = Rs.103.5x
% increase in revenue = 3.5%
Note : Use compunding
Reqd % increase/decrease in revenue
= + 15 - 10 + (+ 15) (-10)/100
As given is +ve, there is increase .
Direction (Q. 6 - 10) : Study the following graph carefully to answer there questions.
Profit = Income through sales - Expenditure on production
% profit = Profit/Expenditure x 100
If the expenditures on production of sugar and wheat in 2005 were equal, what would be the ratio of the incomes through sale of these products ?
(Exs)05 = (Exwh)05 = x, (suppose);
S - sugar, wh - wheat
(Ins)05 = x x 108/100, (Inwh)05 = x x 117/100
Required ratio = 108/100 x : 117x/100
The ratio of the profit earned through sale of sugar in 2004 to that in 2003 was 8 : 5. What was the ratio ofthe expenditures ?
Pr04 : Pr03 = 8 : 5
= Ex04 : Ex03 = 8(100/28):5(100/18)
= 8 x 18 : 5 x 28 = 36 : 35
The income ihn ough sales of sugar in 2006 was Rs 60.8 lakhs. What was the approximate expenditure on production ?
Exp = (100 + 33/100) = Rs. 60.8 lakhs
= Exp = 60.8x100/133 lakhs
= Rs 45.71 lakhs approx
If the total expenditure on production of sugar in 2003 was Rs 23 lakhs, approximately what was the amount of profit earned ?
Profit = 18% of 23
= Rs 4.14 lakhs
If the total income through sales of wheat and sugar in 2009 was Rs 85 lakhs, what was the total expenditure on there two products ?
Since the incomes of sugar and wheat are not given separately, % profits are different. We ean't solve this question for their expenditure, Hence Data Inadequate will be the answer.
@ Jenisys Systems Pvt Ltd